понеделник, 24 декември 2012 г.

Коледен празник


Зимното слънцестоене е онзи момент, когато нощта е най-дълга и деня най-кратък, но веднага след него тъмнината започва да намалява, а деня да расте. Точно този ден, избрахме за нашия коледен празник, за да отпразнуваме идването на Божествената светлина на Рождество и завръщането на светлината след зимното слънцестоене. Този процес, може да се открие като символика в Адвентната спирала, където всяко дете взима огън със своята свещ, от центъра и го разнася по протежението на спиралата, докато цялата не се освети…
Нашия празник, започна с приказката за дядо Яков, който:  „Когато настъпвало тъмното време на годината, се замислял за това, че празника Рождество започнал да се превръща в обикновен празник с богата трапеза. Искало му се  да промени това по някакъв начин, да го направи по-светъл и радостен за децата.”
След срещата си с приказно змийче, което го научило какво да прави, дядо Яков подредил адвентна спирала и поканил децата от близкото село на празник. „Като зелено змийче се виела пътечката към голямата свещ. В началото на пътечката бял ангел давал на всяко дете червена ябълка със свещ в нея. То можело да мине по пътечката до голямата свещ, да запали от нея своята свещичка и да освети с нейната светлина тъмната пътечка.” 
 
Цялата приказка за Адвентната спирала, може да се прочете от 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар