петък, 1 март 2024 г.

АБВ на холистичния начин на живот

 Скъпи приятели,

„Сдружение за валдорфска детска градина и училище“ гр. Стара Загора навърши 11 години.

Промените, в които премина животът на цялото човечество през последните години, нямаше как да не засегнат и нас и да не окажат влияние, а в случая и помощ за нашата вътрешна трансформация. Осъзнаването на изключително тясната връзка между възпитанието и здравето доведе до разширяване на нашите интереси към още една практическа област на Антропософията - антропософската медицина, а наред с нея и към биодинамичното земеделие не само като източник на здравословна храна, а и като една мъдрост за земята, която е добре да предадем и на децата си.

Тези три сфери ние възприемаме като подкрепящи човека в неговия холистичен стремеж за хармоничен живот.

В един стих, който съпровожда сутрешния кръг във валдорфските училища, се казва:

  

Поглеждам в света,

в който Слънцето грее,

в който звездите блестят,

в който камъните отлежават,

растенията живо растат,

животните, чувствайки, живеят,

а човекът, надарен с душа,

на Духа жилище става.

Как да изгради съвременният човек жилище на Духа от своето тяло?

Как да възпитаваме детето така, че неговите мисли, чувства и воля да бъдат в хармония?

Как да се свържем със сезонните цикли и природните ритми при отглеждането не само на вкусна, но и висококачествена храна, която да бъде полезна за нашите душа и тяло?

Как, опознавайки природните и духовните сили, да се научим да ги използваме за да оформим живота си в здраве и болест?

Как принципите на антропософската медицина, биодинамичното земеделие и валдорфската педагогика да обхванат непосредствената практическа дейност на човека?

Търсенето на отговори за тези и много други въпроси доведе до необходимостта да вложим това разширяване в дейността на сдружението, преливащо от валдорфската педагогика към антропософската медицина и биодинамичното земеделие в едно ново име. Това ново име е абревиатура от трите области, които имаме интерес да популяризираме, а от друга страна, според духовната наука, тези три области са АБВ-то на холистичния начин на живот.