понеделник, 12 ноември 2012 г.

Валдорфското образование отключва въображението с помощта на природата

sun-bg.com


 Валдорфското образование е един от методите, които бавно, но сигурно си пробиват път в България. Благодарение на този вид педагогика децата могат да израснат в хармонична среда, без да изпитват на гърба си стреса, който ни заобикаля. От каква възраст може да се прилага този метод, от кого и каква е целта му – отговор на тези въпроси потърсихме от Наталия Дончева – по професия адвокат, майка на две момчета и председател на „Сдружение за валдорфска детска градина и училище-Стара Загора”.

Как се запалихте по Валдорфското образование? Кога разбрахте за първи път за него?

Когато се родиха нашите две деца, със съпругът ми започнахме да се интересуваме от различни педагогически системи, които бихме могли да прилагаме при отглеждането им. Най-много ни харесаха принципите и философията на валдорфската педагогика. За съжаление, на български не открихме никаква информация за практическото приложение на тази педагогика. Започнахме да четем блогове на семейства от чужбина, които прилагат в дома си тази педагогика и да изпробваме някои идеи. Резултатите много ни харесаха и постепенно така се увлякохме, че добихме увереност да направим собствен блог за приложение на валдорфска педагогика в дома. Така, точно преди една година, създадохме „Фейландия”. Целта ни беше да популяризираме валдорфската педагогика във България, да покажем, че дори и в България все още да има само една валдорфска детска градина и училище, този метод може да се практикува и от родителите в дома. За тази една година успяхме да се запознаем и с други семейства от нашия град, които харесват тази педагогическа система. Така решихме да се обединим в сдружение с нестопанска цел в обществена полза, чиято крайна цел е създаването на валдорфска детска градина и училище в Стара Загора.

Разкажете малко повече за инициативата да се създадат детска градина и училище в Стара Загора.

Това е родителска инициатива. В нея може да членува всеки, който би искал валдорфската педагогика да стане достъпна за децата от Стара Загора. Към настоящия момент, сдружението организира практически занимания, които имат за цел да покажат работата с изкуства и занаяти, които са част от учебния план във валдорфските детски градини и училища. Тези занимания са отворени както за деца и родители, така и за всеки, който проявява любопитство или интерес към тази педагогика. За краткото си съществуване на тази инициатива, едва два месеца, успяхме да участваме в ежегодния младежки фестивал в Стара Загора „Различния поглед” с едно много интересно представяне – изработване на къщичка за феи и гноми на едно дърво; да организираме 3 практически занимания, да отпразнуваме заедно Михайлов ден, който се чества като фестивал на силата, смелостта и на събиране на реколтата, отпечатахме 2 информационни брошури и участвахме в Нощта на музеите с рисунки върху черна дъска – нещо много популярно във валдорфската педагогика.

На колко етапа се разделя обучение в зависимост от възрастта на децата?

Според валдорфската педагогика, обучението на детето трябва да е съобразено с различните етапи, през които преминава развитието му. През първия етап до около 7 годишна възраст, детето развива физическото си тяло и този процес завършва в началото на смяната на зъбите. Външното стимулиране на сетивата и движението са от първостепенно значение на този етап. В този етап е най-добре да се възпитава детето чрез подражание и пример. Малкото дете се учи най-добре като гледа това, което възрастните правят. По това време интелектуалните способности на детето трябва да бъдат оставени сами на себе си.

От 7 до 14 години детето развива въображението, чувствата и паметта. Учителят трябва да е любящ авторитет, който чрез изкуства разпалва въображението на детето, а към науките подхожда с наблюдение на познати природни явления, което поражда сред валдорфските ученици почуда и преклонение и ги подготвя за по-късното изработване на критично мислене.

През периода от 14 години до 21 години детето се превръща в мислещ индивид и се развиват неговите интелектуални способности. Способността му за преценка, абстрактната мисъл и критичното отношение достигат до този етап, когато детето е напълно зряло и е готово да влезе в живота на възрастния с неговите отговорности.

Какви са целите във Валдорфското образование?

Валдорфската учебна програма има за цел да подкрепи малкото дете в справянето с предизвикателствата на всеки един от етапите на развитие, през които преминава, а резултатът е ученици, които учат с радост, чувстват се самоуверени и възприемани от учителите според индивидуалността си, определят своето училище като гостоприемно и ходят там с удоволствие.

Какви занимания се практикуват?

Според валдорфската педагогика въображението е ключът към творческото мислене, по-късно в живота. На децата се осигурява достатъчно време всеки ден за стимулиращи въображението игри без значителна намеса от възрастните. Традиционни играчки в детските градини са нешлифовани парчета дърво, шишарки, кестени, мидени черупки, кукли от вълна, парчета коприна. Децата в детската градина рисуват, пекат хляб, моделират с цветен пчелен восък или се учат да тъкат. Прекарват много време на открито, независимо от сезона и времето.

Необходима ли е предварителна педагогическа подготовка, за да прилагаме Валдорфското образование?

Учителите, които работят във валдорфските училища и детски градини, преминават обучение за валдорфски педагози, което може да се проведе както в България (в момента има такова обучение във Варна), така и в Германия. Традиционно във валдорфските училища и детски градини се провеждат редовни занимания с родителите, за да се запознават с принципите на валдорфската педагогика и ако имат желание, да усвоят част от занаятите и изкуствата, които я съпътстват, с цел да продължат заниманията и атмосферата на валдорфската педагогика в дома. По този начин се осъществява приемственост на обучението и детето расте в хармонична обстановка. Така родителите прилагат т.нар. „домашна валдорфска педагогика”, за което не е нужно да бъдат педагози, а е достатъчно да имат доверие в метода, и да се стремят да възпитават децата си с любов и всеотдайност. Тъй като валдорфските училища навсякъде недостигат, домашната валдорфска педагогика понякога е единственият начин родителите да осигурят на децата си предимствата на този вид образование.

Какво е отношението към телевизията, компютрите?

Валдорфските училища заявяват на своите интернет страници, че децата не трябва да гледат телевизия, и че гледането на телевизия, видео и компютър е изключително вредно. Във валдорфските градини и училища, така е организирано ежедневието, че се използваме всички възможни средства, които подкрепят въображение на децата и способността им за изграждане на вътрешни образи. След направен преглед на 40 валдорфски училищни сайтове е открито, че в 36 от тях се заявява, че основната причина да не се препоръчва телевизията е, че тя пречи на въображението на детето, както ред други вредни последствия, като появява хиперактивност и агресия.

Какви методи предлага Валдорфското образование за успокояване на по-гневни или агресивни деца?

Максимално общуване с природата, спазване на дневен ритъм, даване на добър пример за подражание, изключване на медиите от обкръжението…

Кога може да започне да се прилага този вид образование, колко големи трябва да са децата?

Идеалният вариант е елементи на валдорфската педагогика да се прилагат още от раждането на детето. Като например използването на играчки от естествени материали, изключване на медиите от живота на детето, разказването на подходящи за съответната възраст приказки вместо четенето от книжка, пеене от родителите, позволяване на малкото дете да изследва физическия свят чрез сетивата си – това са все дейности, които могат да се практикуват от най-ранна възраст. По-късно, около третата година, децата с радост се включват в по-елементарните занаяти и изкуства, в игрите с пръсти и т.н. Ако детето посещава валдорфска детска градина или училище, е важно играчките, заниманията и атмосферата в дома да бъдат в хармония с тези от училището или градината.

Когато се прилага в група, има ли ограничения за броя и възрастта на децата?

Във валдорфската детска градина се изгражда среда, наподобяваща домашната, и това се постига не само чрез подходяща обстановка, но и чрез по-малкия брой деца в групите – около 10-15. Освен това в детските градини се обособяват смесени групи на деца от различни възрасти, което от една страна стимулира по-малките да подражават на по-големите, а големите учи да се грижат за по-малките.

5 коментара:

 1. По същия начин и ние сега проучваме и четем различни статии и научни трудове за възпитанието. Предстои ни да имаме близнаци и бихме искали да им дадем най-доброто на което сме способни. Валдорфската педагогика много ни привлече точно заради непринудеността си и защото бих искала децата ми да растат в спокойна среда без излишен стрес. Не съм сигурна, че бихме могли да им спестим всичко лошо, но поне да растат в колкото се може по-естествена среда.

  ОтговорИзтриване
 2. Доста е добре, че учителите, които работят във валдорфските училища и детски градини, преминават обучение за валдорфски педагози, което може да се проведе както в България в момента има такова обучение във Варна, така и в Германия.По този начин да вайки там децата си знаем че ще бъдат на учени на неща които са изпитани и качествени.Важно е за децата да полагаме големи грижи за да израстнат и да станат едни добри и силни хора, знаещи какво искат от живота и как да постигат своите цели и мечти.Благодаря за хубавата статия.

  ОтговорИзтриване
 3. Радвам се, че статията Ви харесва.

  ОтговорИзтриване
 4. Много силно впечатление ми направи факта, че според възрастта на всеки един има различни етапа от тази образователна система, за да бъде възможно най ефикасна.От скоро научих за технологията и силно съм впечатлена.Радвам се че ни пишете толкова подробно.Важно е в този свят да можем да бъдем добри и да даваме добър пример както пишете и тук.Всичко,което започне по от рано да се учи е по добре.

  ОтговорИзтриване
 5. Валдорфското образование заедно със сугестопедията обещават напълно да променят начина на мислене на преподавателите и учащите се в сферата на чуждите езици. Все повече школи се профилират в тази посока и отдавна подобни курсове не са привилегия само за деца.

  ОтговорИзтриване