вторник, 15 септември 2015 г.

Епоха - земеделие във валдорфските училища

 
В 3-ти клас, учениците във Валдорфските училища изучават епохата* земеделие/селско стопанство. В продължение на една пълна година те следват цикъла на зърнените култури. Със собствените си ръце децата придобиват представа за усилието, което този вид работа изисква. Те не учат земеделие по учебници, а по-скоро от личните си преживявания. През годината учениците натрупват опитност, в една от основните дейности на хората по целия свят, в продължение на векове: оране на нивите, събиране на зърнената реколтата и печенето на хляб.
След оран идва ред на сеенето. "Отмери стъпката! Отмери точният момент! Почвата не остава завинаги млада!" Произнасяйки тази стара скоропоговорка децата разпръсват ръж равномерно над земята. Четири седмици по-късно обработваемата земя е позеленяла. Малки стръкчета трева с червени върхове са се показали от почвата. После идва зимата и снега предпазва малките растения от слана.
В клас, темата ще бъде изучавана в отделни дисциплини. Учениците пишат съчинения и диктовки свързани с извършената вече земеделска работата. За да учат за принципите на биоземеделието, децата навлизат също и в историята на фермерството. Заниманията с математика са свързани с измерването и изчисляването на площта на работния терен. Те рисуват картини с изображения на реколтата и учат песни за природата и биологичното земеделие.
До май месец на следващата година,  децата наблюдават и подпомагат растежа на растенията. След лятната ваканция, в 4-ти клас, започва прибирането на реколтата. В сух и горещ ден ръжта се коси, снопите се вързват и подреждат като купчини по земята. На училищния фестивал децата ритмично вършеят класовете със стар традиционен инструмент за вършеене.
Тогава на малките фермери е позволено да хвърлят от реколтата във въздуха. Една специална ръчно задвижвана вятърна машина отделя плявата от ръжта. Част от реколтата ще бъде предадена на новия 3-ти клас, който ще започне с тези семена целия цикъл отначало.
С малки ръчни мелачки учениците мелят житото на брашно. Заедно те пекат хляб и малки питки в старата училищна фурна. Изпълнени с гордост, самочувствие и с много нови/отработени знания децата вземат за в къщи по една торба брашно, плод на дългата и упорита работа. Ученето наистина може да бъде забавно и силно свързано с живота на всеки един човек.
Превод от немски: Жана Неделчева
Източник:  http://waldorfschulehildesheim.de/102-die-schule/informationen/index.php?option=com_content&view=article&id=168&Itemid=563
Бележки:
* Цялото обучение във валдорските училища е разпределено на епохи /синоним на предмети/. Всяка епоха, продължава около 4-5 седмици /по два часа сутрин, всеки ден от седмицата/. След приключване на едната епоха, следва друга също за 4-5 седмици, напр. математика, земеделие…Епохите се повтарят средно по 3 пъти в годината.

Няма коментари:

Публикуване на коментар